Storstäda köket

, , Kommentarer inaktiverade för Storstäda köket

Köket är ett rum som utsätts för en hel del med tiden. Att hålla det rent är något vi nog alla vill men det är inte alltid man tar sig tiden att städa det ordentligt och regelbundet. En storstädning är något hemmet behöver åtminstone två gånger om året och då är det bra att lägga lite extra krut på just köket.

Kakel

Kakel är något praktiskt taget alla har på väggen vid köksbänken och är i regel ett väldigt städvänligt material som ganska enkelt kan rengöras. Lite mer arbete kan dock krävas när det kommer till själva fogarna. Men med ett vanligt rengöringsmedel, den grova sidan av en tvättsvamp och en del gnuggande rengör man det mesta. Är det något som är skadat kan det vara dags att skaffa nytt kakel så inget fukt tar sig in.

Diskmaskin

Koppla ur diskmaskinen och rengör den invändigt om några tydliga fläckar eller missfärgningar finns där. Ta sedan loss filtersystemet och rengör filtren under rinnande vatten. Sätt sedan ihop det igen och se till att det sitter ordentligt innan diskmaskinen slås på.

Spis

Spisen kan kräva ett starkare rengöringsmedel för att avlägsna lite mer envis fett. Gnugga försiktigt tills fläckarna försvinner. Rengör även sidorna och bakom spisen. Dammsug och skura helst golvet för att få det så rent som möjligt. Se även till att rengöra fettfiltret i köksfläkten genom att lägga det i hett vatten med diskmedel tills fettet har lossnat.

Ugn

Ugnen bör rengöras regelbundet för att slippa lukten av brända matrester. I de flesta fall kommer man faktiskt långt med bara såpa och vatten, vilket också betyder att rengöring av ugnen inte behöver vara så dyrt. Blanda 2 delar såpa med 1 del vatten i en sprayflaska och spraya hela insidan. Slå därefter på ugnen på 100-150 grader och låt det stå i 15 minuter. Sedan tar man bara rengör med vatten och torkar med en trasa.

Kylskåp

Plocka ut allt ur kylskåpet och ställ det på bordet och/eller köksbänken. Ta tiden att titta på bästföredatum och kasta allt som blivit dåligt. Torka insidan med en våt mikrofibertrasa och lite såpa. Plocka gärna ut varje hylla och låda för att garantera att de blir helt rena.