Rena och snygga mattor

, , Kommentarer inaktiverade för Rena och snygga mattor

En matta gör mycket för ett rum. Den ger liv åt golvet, förstärker inredningsstilen och kan dämpa ljudnivån i rummet såsom eko och klampande ljud när du passerar genom rummet. En fläckig och gammal matta kan ha motsatt effekt på rummets atmosfär, den kommer fortfarande att dämpa stegljud och eko men inte vara trevlig att titta på. En matta är inte lika självklar att rengöra som dina sänglakan eller gardiner.

Om du är på jakt efter en ny matta behöver du också tänka på rengöringen av mattan. En del mattor klarar inte av några vätskor utan måste tvättas kemiskt. Att lämna in en större rumsmatta till en kemtvätt kostar mellan 600-1500 kronor och den ska helst tvättas några gånger om året. När du handlar på nätet kan du titta på rengöringsinstruktionerna innan du köper mattan, där ska det stå om mattan behöver kemtvättas eller om den klarar andra rengöringsmetoder.

Förr i tiden brukade man nyttja snön på vintern för att tvätta sina trasmattor. Då lade man ut mattorna i snön och piskade dem. Smutsen ramlar av eller binds upp av snön. Använd en kvast för att arbeta in snön och vänd sedan på trasmattan och gör samma sak med andra sidan. Tänk på att det ska vara torr snö och att marken är frusen så du inte jobbar in smuts i mattan. Denna metod fungerar bra och något som flera på landet fortfarande gör.

Om din matta tåls att bli blöt kan du hyra en mattrengöringsmaskin, en slags våtdammsugare som klarar av att rengöra stora mattor. Vattnet är koncentrerat i slangen och sprutar ut på mattan samtidigt som en del sugs in. Du kan behöva hänga upp mattan för att torka, och håll koll så inget vatten har läkt igenom mattan och hamnat på golvet under.