Förnya ett rum enkelt genom att måla om

, , Kommentarer inaktiverade för Förnya ett rum enkelt genom att måla om

Förändring är en del av inredning och när man vill göra en större förändring i ett rum kan man ofta komma långt på vägen genom att just måla om det. Men ska man få ett bra resultat gäller det är göra jobbet ordentligt från början till slut.

Ta inte vatten över huvudet

Att måla om ett rum kan inkludera fler utmaningar än man först var förberedd på. Titta ordentligt på rummet och dess förutsättningar. Skapa sedan en checklista på allt som ska göras för att få det perfekta resultatet. Är man osäker på något område kan det vara smart att antingen rådfråga eller anlita en expert.

Förarbetet lägger grunden

En snyggt målad vägg går inte att uppnå om man hoppar över eller slarvar med förarbetet. Ytorna måste inspekteras noggrant och alla ojämnheter måste fixas. Gropar och liknande fyller man igen med spackel och allt som sticker ut måste slipas ned. Tänker man måla över en tapet gäller det att försäkra sig om att tapet och färgen inte kommer att reagera med varandra på något otrevligt vis. Sätt även maskeringstejp kring alla ytor som inte ska målas.

Taket först

Har man planerat att inte bara måla väggarna utan även taket måste man alltid börja med taket. Bäst är då att börja måla alla hörnen med en pensel och sedan gå vidare till att använda en bred roller med teleskopskaft. För att inte riskera tydliga nyansskillnader är det bäst att börja måla från det största fönstret i måla inåt.

Väggarna därefter

Börja igen med penseln och måla först alla kanter, karmar, paneler, lister och kring alla vägguttag. Rolla sedan penseldragen med en liten roller för att få ett jämnare slutresultat. Byt sedan till en stor roller och måla väggarna. Bäst resultat får man i regel om man målar vått i vått.