Bygga egen bastustuga på tomten

, , Kommentarer inaktiverade för Bygga egen bastustuga på tomten

Att ha en bastustuga på tomten är en lyx som blivit allt enklare att göra till verklighet idag. För alla som själv gått i dessa tankar kan det nu vara dags att slå till och faktiskt få en helt egen bastustuga.

Kostnad

När det kommer till kostnaden kan man hitta bastustugor i många prisklasser idag. Allt från strax över 10 000 och uppåt kan man spendera på en bastustuga. Om man väljer att köpa en färdig byggsats så klart. Vill man hellre designa sin egen är det ju svårare att säga hur billigt man kan komma undan. Men det kommer ju helt klart kräva mer arbete i alla fall.

Bygga

När man bygger den på tomten kan man använda sig av antingen friggebods- eller attefallslagen för att slippa ansöka om bygglov. Om man håller sig till gränserna satt för en friggebod behöver man inte ens lämna in en byggansökan för att uppföra bastustugan. Vad man än väljer så gäller det att hålla sig inom 4,5 meter från tomtgränsen, annars krävs det även godkännande från grannen. Skaffa då denna helst skriftligt redan från början.

Placering

Placeringen av bastustugan är något man vill tänka lite på. Dels för reglerna om byggnationer nära tomtgränsen som vi nämnde ovan, men också för saker som insyn. Att föra upp byggnaden nära till huset betyder också att det går snabbt och enkelt att röra sig mellan dem. Vilket kommer vara extra härligt vintertid.

Bad

Har man inte en tomt nära vattnet kan det vara en idé att inkludera badmöjligheter tillsammans med bastustugan. Att sätta upp något som en badtunna kan vara perfekt och är faktiskt något man kan bygga själv utan större problem.